X

Lütfen Ülke (Bölge) Seçiniz

Türkiye (Türkçe)Türkiye (Türkçe) Worldwide (English)Worldwide (English)
X
X

Lütfen Ülke (Bölge) Seçiniz

Türkiye (Türkçe)Türkiye (Türkçe) Worldwide (English)Worldwide (English)
X

Başarılı Bir Seo Çalışması amacıyla Öneriler

AnasayfaYazılarGoogle SEOBaşarılı Bir Seo Çalışması amacıyla...

Seo sözcüğü halk arasında kısaca Google'da üst sıralara çıkmak olarak tanımlansa da gerçekten altı göründüğünden son derece dolu bir kavramdır. Evet, başarılı bir seo çalışması ile sitenizin Google organik neticelerinde üst sıralarda yer almasını sağlayabilirsiniz; fakat seoda esas olarak ilgi etmeniz gereken bütün bilhassari de harfiyen programınız gerekir. Bir de çok süratli üste çıkmak amacıyla Google'ı kandırmaya yönelik oluşturulan seo çalışmaları bulunmaktadır ki bunları kesinlikle önermemekle eş güdümlü makalemizde bunlardan bahsetmeyeceğiz :) Bu makalemizde seo çalışmanızın sitenizi başarı ile ulaştırması amacıyla takip etmeniz gereken esas adımları anlatacağız. Yazımızda yer alan adımları programınız sitenizin organik arama neticelerindeki başarısında mühim rol oynayacak ve bu takibi hayat tipi durumuna getirmeniz halinde da sitenizin konumunu sağlamlaştıracak, bu da internet sitenizin başarısının vakitli olmasını sağlayacaktır.

Seo, kurumsal internet sitesi ya da eticaret sitesinin arama motorlarında üst sıralarda yer almasını, konumunu sağlamlaştırmasını ve buna bağlı olarak ziyaretçi trafiğinin artmasını amaçlayan altyapısal ve içerik çalışmalar bütünüdür. Web sitesi altyapısının bu taleplere göre düzenlenmiş olması son derece mühim bir konudur, fakat yalnızca altyapısal yeterlilik seo başarısında yeterli olmaz. Altyapı olarak ideal bir internet sitesi derli toplu olarak orjinal ve kaliteli içeriklerle beslenirse fakat seo başarısı sağlayabilir ve bu başarısı kalıcı olabilir.

Mobil Uyumlu Web Sitesi

Teknolojik olarak gelinen noktada bundan sonra nerdeyse bütün internet siteleri mobil uyumludur. İnternette gezerken seyrek de olsa çok evvelceden beri hizmet veren birtakım internet sitelerinin hala mobil uyumlu olmamalarıyla karşılaşabilmekteyiz. Fakat kuşkusuz bu internet sitelerine mobil aygıtlar üzerinden giriş yaptığımızda incelememiz olası olmadığından ya da kullanıcı basitliği sağlamadığından diyelim tercih etmemekteyiz. Kullanıcı deneyimleri mobil aygıt kullanımlarının da bilgisayar tüketimiyle yaşıyacak düzeyde ve hem de birtakım alanlarda mobil aygıt tüketiminin bilgisayar tüketimini geçtiğini de göstermektedir.

Mobil uyumlu internet sitesi açıldığı aygıt ekranına göre unsurlarıni konumlandırarak kullanıcılarına kolay bir kullanıcı tecrübesi yaşatır. Araştırdığımız bir ürün ya da  hizmeti cep telefonumuz ya da tabletimiz üzerinden incelerken zorlanmadan, ekranımıza ideal ölçülerde görüntüleyebilmekte ve birkaç kolay adımda işlemlerimizi tamamlayabilmekteyiz. Bir organizasyon firması aramamızda hizmetlere göz atıp, iletişime tıklayıp arama yapabildiğimiz gibi, eticaret sitesinden bir ürün alırken de ürünü sepetimize ekleyip, üye olup ödememizi yapabilmekteyiz. Bütün bu işlemleri cep telefonları ya da tabletler üzerinden yapar iken de kaybolan ekranlar görmek yerine, incelediğimiz internet sitesinin o ekrana ideal açılması ve unsurlarıni konumlandırması da kullanıcı tecrübesi ve müşteri memnuniyeti yönünden son derece mühim bir konudur.

SSL Sertifikası

Her internet sitesinin güvenilir olduğunu gösteren ssl sertifikası internet sitesine ait bütün sayfalarda bulunmalıdır. SSL sertifikası bulunmayan internet siteleri tarayıcı sekmesinde güvenilir değil uyarısı vermekte ve Google neticelerinde güvenilir değil olarak görünmektedir. Bu da ziyaretçinin siteye erişmekte tereddüt etmesine amacıyla olur ve  bu şekilde potansiyel müşterileriniz de size ulaşamazlar.

Site Hızı

Hızlı açılan, sayfalar arası geçişlere süratli yanıt veren internet siteleri her vakit kullanıcı tecrübesi yönünden avantajlıdır. Bir internet sitesinin süratini etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Bir unsurun tek başına süratli olması sitenizin süratli çalışmasını sağlamaz kuşkusuz; fakat barındırma hizmetinden sitede kullandığınız unsurlara, dizayn yapınızdan hareketlerin elzem olanlarına kadar lüzumlu çoğu unsuru değerlendirmeniz gerekir.

Barındırma - Hosting Hizmeti

Web sitenizin yayında olmasını gerçekleştiren hosting hizmeti iyi değerlendirilmelidir. Öncelik ile Türkiye'de yayın yapacak bir internet sitesi amacıyla gene Türkiye'de tespit edilen datacenterlar üzerinden hizmet almalısınız. Barındırma hizmeti almadan evvelce tetkik yapar iken aynı yerden hizmet alan birkaç siteye de göz atabilirsiniz. Sitenin süratli olması tek başına yalnızca barındırma hizmetine atfedilemez tabii ki, ama genel anlamda düşünce sahibi olmanıza yardımcı olur.

Görsel Kullanımı

Web sayfanızda kullanacağınız bütün unsurlar gibi resimlerin boyutları ve ideal tüketimi sürat yönünden son derece mühimdir. Mesela slide bölümünde 10 adet görsel kullanmanız resimleri optimize etmiş olsanız bile çok bir sayıdır. Bu görselleri 3-4 adetle sınırlayarak ara ara değiştirmeniz daha makul olacaktır. İçerik sayfalarınızda kullandığınız görsellerde de aynı özeni göstermelisiniz. Evet, metinlerin ortamında görsel kullanılmalıdır, fakat sayıyı makul ve yeterli düzeyde tutmalı, ölçeklendirmeleri de kullanacağınız alana ideal şekilde ayarlamalısınız. Mutlaka resimlerin boyutlarını sıkıştırıp optimize ederek sitenize yüklemelisiniz.

Tasarım Yapısı

Kişisel beğenilerinize göre dinamik ve gösterişli internet listelerini seviyor olabilirsiniz. Fakat bu görselliğin olumsuz hallere da sebebiyet verebileceğini göz önünde bulundurarak tercihlerinizi belirlemelisiniz. Web sitesi yaptırırken evvelceliğiniz her vakit kullanıcı kolaylı olmalıdır. Bir internet sitesi size yeni müşteriler kazandıracak en mühim araçtır diyebiliriz. İnternet üzerinden çoğu potansiyel müşteriye ulaşabilirsiniz. Ziyaretçilerinizin esas hedefi de sitenizi incelerken ulaşmak istediği içeriğe kolay olarak erişebilmek, rahat okumak, tıkladığında beklememektir. Kullanıcı eğilimi her vakit sayfa açılışını uzun vakit beklemeyecek şekildedir. Hem ana sayfanız hem de içerik sayfası düzenlemelerinizi bu hedefi ön planda tutarak oluşturmalısınız. Kullandığınız hareketler, efektler çok şık olmuş olabilir kuşkusuz, fakat kullanıcı bu unsurları izlerken sizin kadar sabırlı olmayacaktır. Çünkü bildirdiğimiz gibi asıl hedefi sitenizden bilgi edinmek ve sizinle irtibata geçmektir.

Link - Url Yapısı

Web sitenizde hizmetleriniz, ürünleriniz, referanslarınız gibi iç sayfalarınıza ait bağlantı linkleriniz akıllı url formatında olmalıdır. Sayfa ve kategorilerinizi yalnızca rakamlarla belirtmek doğru bir url yapısı oluşturmaz. İçerik sayfalarınız başlığı sahibi olan bir uzantı olmak halindedır. alanadi.com/basarili-seo-önerileri gibi. Bu url yapısına sahip bir internet siteniz yoksa altyapısal olarak da son derece eski bir site kullanıyorsunuz demektir ve bu detayları gözeterek yenir bir site yaptırmanız vereceğiniz en doğru kararlardan biridir.

Sayfa Başlık ve Title'ları

Sayfa başlıklarınızı ve titlelarınızı oluştururken belli birtakım kuralları gözetmelisiniz. Web sitesinde ideal uzunlukta ve içeriğinizi ana fikrini yansıtan sözcükleri başlık olarak kullanmalısınız. Ana uzmanlık hususu düğün organizasyonları olan bir organizasyon şirketi düşünelim. Sitesinde yer alan hizmetler kısmındaki başlığına En Özel Gününüzde Yanınızdayız gibi bir başlık verirse, bu Google organik aramaları amacıyla işlevsiz olacaktır. Düğün organizasyonu kendi başına aratılan bir anahtar sözcükdir ve hizmet sayfalarındaki bu alanın başlığı Düğün Organizasyonu, linki alanadi.com/duzgun-organizasyonu olmalıdır.

Gelelim title hususuna; title kesinlikle sayfa başlığından değişik olmalıdır. Anlamlı bir cümle olarak oluşturulmalı, sayfanın içeriğini amacıyla alan anahtar sözcük ortamında geçirmeli ve maksimum 70 karakter uzunluğunda olmalıdır. Anahtar sözcükleri sıralı dizmek, tamamıyla büyük harflerle meydana getirmek ve simgeler kullanmak doğru değildir.

Başarılı Seo Çalışması amacıyla Öneriler

Özgün ve Kaliteli İçerikler

İçerik hususu Google organik arama neticelerinde sitenizin ilk sayfada ve üst sıralarda yer alabilmesi amacıyla en mühim unsurlardan birisidir. Bu konuyu hem sahip olunan içerikler de hem de yeni eklenecek içerikler bir takımında ele almalıyız. Öncelik ile sahip olunan içeriklerinizin ideal olup olmadığını değerlendirmeniz gerekir. Sitenizde yer alan kurumsal sayfanızda, hizmet sayfalarınızda tespit edilen içeriklerin orjinal ve yeterli uzunlukta olması gerekmektedir. Örnek olarak Hakkımızda sayfanızda firmanızı tanıtan ve sektörünüz ile alakalı bilgi veren açıklayıcı bir metin olmalı. Sektör lideri şeklinde tek bir slogan ve görseller yeterli bir içeriğiniz yok demektir. Hizmet sayfalarınızda da aynı şekilde her bir hizmetinizi çeşitli şekilde izah eden ve bunu 1-2 görselle destekleyen içeriklere yer vermelisiniz. Bütün sayfaların içeriklerini kendi cümlelerinizle oluşturmalısınız. Böylece içerikleriniz benzersiz olacaktır. Bazı sektörlerde bilhassa ürün bilgilerinde verilmesi gereken metin detaylar aynı olabiliyor. Böyle bile olsa içeriği kendi cümlelerinizle oluşturmanız kopya içerikten sizi koruyacak ve sitenizin Google gözünde değer kazanmasına yardımcı olacaktır. Mevcut içeriklerinizde çok kısa olanlar varsa bu makaleleri da doyurucu bir açıklama sağlayacak şekilde uzatmalısınız.

Yeni içerikler amacıyla de sitenizde Blog başlığında bir kategori oluşturabilirsiniz. Bu kategoriye sitenizin etkinlik gösterdiği alanlarla alakalı anahtar sözcükler sahibi olan makaleler oluşturabilirsiniz. Elbette bu makalelerin da yeterli uzunlukta olması ve tamamıyla orjinal olarak üretilmesi gerekmektedir. Bu kısımdaki makaleleri meydana getirmek amacıyla ilk evvelce ziyaretçilerinizin Google'da arama yaparak size ulaşmasını dilediğiniz sözcükleri belirleyebilirsiniz. Ardından da seçtiğiniz her bir sözcük amacıyla ayrı ayrı başlıklar ve hususuna makalelar üretmelisiniz.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz çalışmaları yapmanızdan itibaren içerik ekleme hususunu sık duruma getirmelisiniz. Yani bir haftada 10 adet makale ekleyip itibaren 2 ay sitenize hiç içerik mafsalazseniz size yararı olmaz. Haftada misalen en az 2 makale olacak şekilde, yeterli ve doygun bir uzunlukta, kopya içerik içermeyen orjinal metinlerinizi derli toplu olarak ekler ve bu çalışmayı hiç bırakmazsanız vakit amacıyla sitenizin Google gözünde sayısal değeri artacak, organik olarak tıklama alarak ziyareti almaya başlayacaksınız. Bu da sitenizin Google'daki konumunun kalıcı olmasında size kalıcı yarar sağlayacaktır.


Top